Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

V červnu 2023 publikovala Evropská síť prevence kriminality nový toolbox, který je tentokráte zaměřen na problematiku pracovního vykořisťování a další druhy kriminality související s pracovní činností. Tato kategorie trestné činnosti se týká veškerého porušení zákonů a předpisů týkajících se peněžního výdělku, pracovních podmínek, zaměstnaneckých benefitů, daní a dalších povinností či závazků.  Mezi takové delikty patří nucená práce, pracovní vykořisťování a specifická trestná činnost se zmiňovanými delikty přímo související (finanční podvody, daňové úniky, praní špinavých peněz, porušování bezpečnostních předpisů, vybírání výpalného apod.).

Publikovaná studie se kromě popisu a definice této komplexní problematiky věnuje třem hlavním preventivním strategiím, z nichž každá má své výhody a nevýhody. První preventivní strategie je zaměřená na práci s obětmi a zahrnuje jak osvětové programy pro potenciální oběti, tak identifikaci a následnou pomoc těmto obětem. Druhá preventivní strategie apeluje na zaměstnavatele a poskytovatele pracovních příležitostí, aby svými aktivitami přispěli k minimalizaci trhu se zbožím a službami poskytovanými obětmi pracovního vykořisťování. Cílem třetí preventivní strategie, jež je primárně zaměřená na pachatele tohoto druhu trestné činnosti, je vytvořit takové prostředí, které je pro pachatele vysoce rizikové a nevýnosné.

Nový toolbox „Problematika pracovního vykořisťování a další druhy kriminality související s pracovní činností: analýza problematiky a účinných preventivních přístupů“ vznikal v průběhu švédského a španělského předsednictví v Radě Evropské unie. Celý text v anglickém jazyce je možné si stáhnout ZDE.

informuje redakce OPK MV a Petra Binková

Odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra (OPK MV) zpracoval údaje (indexy) kriminality, nezaměstnanosti, vyplacených sociálních dávek (závislých na výši příjmu) a rizikovosti (součet předchozích indexů) ze statistických podkladů Policejního prezidia ČR (PP ČR), Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), Generálního ředitelství Úřadu práce (GŘ ÚP) a Českého statistického úřadu (ČSÚ). Indexy jsou využívány pro potřeby OPK MV při hodnocení projektů prevence kriminality. Je možné je také využít při zpracování bezpečnostních analýz. Ve spolupráci s Odborem strategického rozvoje a koordinace veřejné správy MV byla nově vytvořena mapa, která uvedené indexy zobrazuje na úrovni okresů.

Mapa zobrazuje situaci v roce 2022, vlevo je možné si vybrat konkrétní index, spodní grafy zobrazují hodnoty za období 2016–2022 za celou Českou republiku, a s použitím funkce „Výběr“ také pro konkrétní jednotlivé okresy. Mapa pod názvem Index rizikovosti je dostupná v Atlasu veřejné správy ZDE.

Více informací a starší mapy jsou k dispozici na webu MV

informuje redakce OPK MV a Helena Linhartová

Odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra zveřejňuje výzvu k podání žádosti o poskytnutí dotace v rámci programu Prevence sociálně patologických jevů se zaměřením na prevenci a eliminaci domácího násilí prostřednictvím práce s násilnými osobami a osobami nezvládajícími agresi ve vztazích a také výzvu k podání žádosti o poskytnutí dotace v dotačním programu pro nestátní neziskové organizace provozující v České republice evropské krizové či asistenční linky 116 XXX.

Podrobné informace k oběma výzvám naleznete na webu MV na těchto odkazech:

Linky

Domácí násilí

informuje redakce OPK MV a Markéta Sailer

Ve dnech 19. – 23. září 2023 se v PVA Letňany uskuteční tradiční stavební veletrh FOR ARCH.  Jak jsme již uváděli v našich předchozích informacích, i na letošním ročníku bude mít Ministerstvo vnitra ČR a Policie ČR ve spolupráci s Cechem mechanických zámkových systémů a Českou agenturou pro standardizaci své poradenské centrum. V poradenském centru získají návštěvníci informace a užitečné rady z oblasti ochrany majetku a osob.

V rámci doprovodného programu veletrhu se v úterý 19. září 2023 od 10.00 hod. do 13.00 hod. uskuteční pro širokou veřejnost seminář „Bezpečný domov“. Seminář je pro účastníky zdarma.

Program semináře najdete  ZDE 

Pokud se budete chtít semináře zúčastnit, je nutné se zaregistrovat na tomto odkazu

Přímo v poradenském centru proběhnou dvě akce, a to ve středu 20. září 2023 a v pátek 22. září 2023, vždy od 10.00 hod. do 18.00 hod. Ve středu bude v centru přítomen zástupce České agentury pro standardizaci, který zájemcům o informace z této oblasti představí principy a pravidla tvorby norem a také poskytne informace z problematiky prevence kriminality v oblasti standardizace. V pátek bude v centru přítomen specialista Policie ČR, který se zaměřuje na problematiku vloupání do objektů.

informuje redakce OPK MV a Iva Fürbacherová

V souladu se Strategií prevence kriminality v České republice na léta 2022 až 2027 (dále „Strategie“) schválené vládou České republiky 6. dubna 2022 usnesením č. 276 a na základě usnesení vlády č. 285/2022 ve spojení s usneseními vlády č. 560/2022 a č. 309/2022 ke stanovení strategických priorit vlády České republiky ke zvládání dopadů uprchlické vlny související s invazí Ruské federace na Ukrajinu informujeme o vyhlášení výsledků 5. vlny schvalování žádostí v mimořádné výzvě Programu prevence kriminality na místní úrovni na rok 2022 – 2. kolo (dále též „Program PK 2022 - 2.kolo“).

Podrobnosti naleznete na webu MV ZDE

informuje redakce OPK MV a Adolf Polák

Mobilní aplikace „ZABEZPEČTE SE“ je nyní nahrazena  webovými stránkami Zabezpečte se! kde naleznete podrobné rady o různých možnostech zabezpečení bytů, bytových domů, rodinných domů, rekreačních objektů a garáží či zahradních domků a databázi kontaktů.

Informační web www.policie.cz/zabezpectese bude  oficiálně představen na veletrhu FOR ARCH , který se uskuteční ve dnech 19. – 23. 9. 2023 na Výstavišti Letňany.

informuje redakce OPK MV

U příležitosti Světového dne boje proti obchodování s lidmi, který si každoročně připomínáme 30. července, OBSE znovu spustila kampaň BeSafe (Buď v bezpečí), která byla vytvořena v loňském roce ve spolupráci se společností Thomson Reuters. Tato kampaň je cílena na ukrajinské uprchlíky, kterým poskytuje základní informace o rozpoznávání triků obchodníků s lidmi, jak se jim vyhnout a kde v případě potřeby hledat pomoc. S kampaní a jejím českým překladem jsme Vás již v loňském roce seznámili ZDE.

V rámci letošní kampaně zároveň OBSE upozornila na skutečnost, že zahájení identifikace velkého počtu obětí vykořisťování trvá v průměru dva roky, a proto je důležité opětovně na kampaň upozornit právě v roce 2023. Tento koncept, který je znám již z předcházejících humanitárních krizí OBSE vysvětluje i v nově vytvořeném videu, které je možno shlédnout na Twitteru Ministerstva vnitra.

V rámci minulých preventivních kampaní a projektů bychom rádi připomněli i vytvoření tzv. Karty indikátorů možného obchodování s lidmi (v příloze níže ke stažení), která je průběžně distribuována vytipovaným profesním cílovým skupinám, u nichž je pravděpodobné, že mohou přijít do kontaktu s obětmi obchodování s lidmi.

Podrobný přehled pomoci, osvětových kampaní a aktivit v prevenci obchodování s lidmi z řad osob prchajících před válkou na Ukrajině naleznete v aktualizovaném článku publikovaném právě k letošnímu Světovému dni boje proti obchodování s lidmi na stránkách Ministerstva vnitra.

Karta indikátorů možného obchodování s lidmi

informuje redakce OPK MV a Petra Binková

Naše další webové stránky

Doporučené stránky našich partnerů

menuarrow-left