Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ohlédnutí za účastí Ministerstva vnitra a Policie ČR na 35. ročníku veletrhu FOR ARCH

Publikováno dne: 10. 10. 2024

Odborníci z Ministerstva vnitra a Policie ČR poskytovali již tradičně informace a rady z oblasti ochrany majetku a osob a z prevence kriminality na 35. ročníku mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH. Veletrh probíhal ve dnech 17. – 21. září 2024 v areálu PVA EXPO Praha v pražských Letňanech a navštívilo jej  38.670  návštěvníků. 

Mnoho z těchto návštěvníků navštívilo také Poradenské centrum MV, aby získali informace o dlouhodobých a osvědčených typech ochrany majetku. Krom odborníků z MV zde poskytovali poradenství také další odborní garanti -  Policie ČR a Cech mechanických zámkových systémů.  

Hned první den veletrhu se uskutečnil, v rámci doprovodného programu, odborný seminář Bezpečný domov, který organizoval OPK MV ve spolupráci s partnery.  Program semináře byl zaměřen především na aktuální informace k zabezpečení bytů a domů, včetně rekreačních objektů. Účastníci semináře se v úvodu seznámili s informacemi o vývoji v počtu vloupání a o preventivních aktivitách a kampaních v této oblasti, dále byly představeny trendy v majetkové trestné činnosti, zejména v oblasti krádeží vloupání do objektů. Účastníci  vyslechli několik zajímavých kazuistik případů vloupání do bytů nebo jiných objektů na území hl. m. Prahy. Dále byly představeny nejvýznamnější aktivity Evropského dne proti vloupání.  Poslední dva příspěvky byly věnovány oblasti kyberbezpečnosti. Nejdříve bylo hovořeno o směrnici EU NIS 2, nejrozšířenějších způsobech SMART zabezpečení a prevenci a kybernetické bezpečnosti v oblasti zabezpečení a následně o chytré domácnosti a s tím spojených rizicích pro bezpečnost a soukromí.

Na stánku Poradenského centra MV pokračoval doprovodný program i v dalších dnech. Ve středu 18. září byla hostem stánku Poradenského centra MV Česká agentura pro standardizaci (ČAS). Zájemcům byly představeny principy a pravidla tvorby norem a také informace z problematiky prevence kriminality v oblasti standardizace.

 Ve čtvrtek 19září byli v Poradenském centru přítomni specialista Policie ČR a kriminalistický technik,  kteří návštěvníkům veletrhu představili problematiku vloupání do objektů v názorných příkladech.  A právě tyto názorné příklady, doplněné o fotografie z místa činu a zabavené „zlodějské náčiní“,  přilákaly velkou pozornost návštěvníků.   

informuje redakce OPK MV a Iva Fürbacherová

Naše další webové stránky

Doporučené stránky našich partnerů

menuarrow-left