Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Jak jsme již informovali, dne 22. února 2024 ve 12.00 hodin jsme společnou minutou ticha uctili Evropský den obětí trestných činů. Mnoho našich partnerů se k akci již tradičně připojilo, za všechny jsme pro dnešní ohlédnutí vybrali kolegy z Ostravy.

Město Ostrava dlouhodobě podporuje aktivity pomoci obětem trestných činů. Byť ve městě za uplynulých deset let klesl počet evidovaných trestných činů zhruba na polovinu, stále je zapotřebí i pomoci lidem, kterým trestní jednání zasáhlo do života. Pomoc obětem nabízí ve městě osm organizací v jedenácti specializovaných službách či programech. V Ostravě pracuje Tým pro oběti, ve kterém se schází zástupci institucí a organizací, věnujících se při své činnosti obětem trestných činů z různých hledisek.

Podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Za zmínku také stojí velmi dobře zpracovaný  informační leták pro oběti.

informuje redakce OPK MV a Petr Klíma

Vážení odběratelé našeho informačního webu, některým z vás přišlo avízo na článek "Konference ZRANĚNÍ DĚTSKÉ DUŠE A PŘEDCHÁZENÍ RIZIKOVÉMU CHOVÁNÍ". Tento článek ještě nebyl určen k publikování, unikl takzvaně předčasně a byl následně autorkou stažen. Jakmile bude schválen finální program, přijde avízo nové.

redakce OPK MV

I letos projevíme úctu k obětem a vyjádříme jim podporu společnou minutou ticha, a to 22. února 2024 ve 12.00 hodin. Evropský den obětí trestných činů je každoroční připomínkou podpisu Charty práv obětí ve Velké Británii v roce 1990. Tento den má pomoci zvýšit povědomí o možné pomoci a podpoře obětem a jejich blízkým. Ve Strategii prevence kriminality v České republice na léta 2022 – 2027 je podpoře obětem věnovaná jedna celá část, která obsahuje opatření a úkoly pro jednotlivé rezorty.

„Vzhledem k nedávným tragickým událostem je pro nás důležité připomenout veřejnosti, že jsme tu pro všechny, kteří se cítí být nebo se stali oběťmi trestného činu. Ať jde o násilnou trestnou činnost nebo nedbalostní čin, jehož obětmi jsou poškození či pozůstalí po dopravních nehodách. Naši vyškolení specialisté jsou vždy připraveni s maximální citlivostí a empatií poskytnout obětem podporu a potřebnou pomoc na celém území republiky díky rozsáhlé síti středisek, kterou disponujeme,“ říká Andrea Matoušková, ředitelka Probační a mediační služby.

Odbor prevence kriminality MV se tak s připomínkou Evropského dne obětí trestných činů připojuje k Policii ČR a Probační a mediační službě ČR  a dalším rezortním i mimorezortním organizacím.

Leták Den obětí ke stažení

informuje redakce OPK MV a Markéta Sailer

Dne 20. března 2024, 9.00 – 16.00 hod., na Ministerstvu vnitra, Nad Štolou 3, Praha 7

PROGRAM

9.00 – 12.00    dopolední část programu

PhDr. Štěpán Vymětal, psycholog se zaměřením na psychologii mimořádných událostí a krizového řízení – Systém psychosociální pomoci po události, strategie pro dlouhodobou reakci, psychosociální pomoc a posilování odolnosti jedinců, rodin, komunit a veřejnosti

Doc. PhDr. Ludmila Čírtková, CSc., Dr. h. c., forenzní psycholožka a soudní znalkyně – Děti ohrožené a ohrožující (Je psychické trauma rizikovým faktorem extrémní agrese?)

PhDr. Jana Procházková, klinická psycholožka, psychoterapeutka, supervizorka, VŠ pedagožka, soudní znalkyně – Patologie rodiny a patologické projevy dětí

12.00 – 13.00 oběd

13.00 – 16.00   odpolední část programu

Bc. Petra Wünschová, zakladatelka a ředitelka Centra LOCIKA – Včasná pomoc a mezioborová spolupráce

Doc. Mgr. Oldřich Krulík, Ph.D., Odbor centrální analytiky, Úřad služby kriminální policie a vyšetřování PP ČR; Vysoká škola AMBIS – Aktivní útočník ve školním prostředí

Mgr. Josef Petr, Liga otevřených mužů – Možnosti práce s osobou, která nezvládá vztek v mezilidských vztazích

Změna programu vyhrazena (aktualizováno 14. 3. 2024)

Konference je určena pro pracovníky Policie ČR se zaměřením na „mládež“, policejní preventisty s koordinátory prevence krajských úřadů, pracovníky školských odborů krajských úřadů, OSPOD a další, věnující se práce s dětmi.

Kapacita konferenční místnosti je již naplněna, není možné se dále přihlašovat.

Realizováno v rámci projektu Norských fondů Zvýšení policejní kompetence v prevenci a boji proti kriminalitě, posílení komunikačních dovedností s veřejností a povědomí o lidských právech.

Odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra opět zpracoval údaje (indexy) kriminality, nezaměstnanosti, vyplacených sociálních dávek (závislých na výši příjmu) a rizikovosti (součet předchozích indexů) ze statistických podkladů Policejního prezidia ČR, Ministerstva práce a sociálních věcí, Generálního ředitelství Úřadu práce a Českého statistického úřadu. Indexy jsou využívány pro potřeby OPK MV při hodnocení projektů prevence kriminality. Je možné je také využít při zpracování bezpečnostních analýz. Mapa  je dostupná v Atlasu veřejné správy ZDE

informuje redakce OPK MV a Helena Linhartová

RUBIKON Centrum ve spolupráci s Vězeňskou službou ČR a za podpory Norských fondů natočilo instruktážní video pro ženy nastupující do výkonu trestu odnětí svobody.

Video je ženám šité na míru, neboť na něm spolupracovaly ženy, které si vězením samy prošly, ale netýká se výhradně jen žen. Procesy spojené s nástupem do vězení jsou stejné pro ženy jako pro muže, takže může být video ve skutečnosti nápomocné i mužům nastupujícím do vězení.

Domníváme se, že by video mohlo být nápomocné nejen osobám  nastupujícím do výkonu trestu odnětí svobody, ale i jejich rodinným příslušníkům, blízkým osobám a celkově širší veřejnosti, které se daná problematika nějak týká anebo o ni má zájem.

video

více o Rubikon centru

informuje redakce OPK MV a Petr Klíma

Několik desítek organizací z celé České republiky se spojilo a připravilo na dny 13.–20. února 2024 "Týden pro wellbeing ve škole". Společným cílem jsou školy, kde se všichni cítí dobře, navazují funkční a podpůrné vztahy a mohou naplno rozvíjet svůj potenciál.

Více, včetně toho co to vlastně "wellbeing" je, se dozvíte v tomto odkazu.

informuje redakce OPK MV a Michal Barbořík

Dovolujeme si informovat, že i za drobného administrativního a finančního přispění OPK MV, se podařilo uskutečnit zatím rekordní sbírku Andělského stromu, o které jsme informovali na tomto webu v listopadu loňského roku ZDE.

Do 13. ročníku Andělského stromu se zapojilo 24 věznic (z celkem 35). Podařilo se obdarovat celkem 2068 dětí jménem jejich odsouzeného rodiče.

Velký dík patří všem dárcům a také dobrovolníkům. Do pomoci jako je balení dárků, jejich nákup, volání do rodin, administrativa či chození na poštu se zapojilo kolem 560 dobrovolníků.

Video - radost dětí

Už jste viděli videoklip Srdce za zdí?

informuje redakce OPK MV a Petr Klíma

Informujeme Vás o zveřejnění zprávy z "Výzkumu vnímání kyberkriminality mezi žáky druhého stupně základních škol", který byl financován z dotace Programu prevence kriminality MV na lokální úrovni.

tiskové zprávy  je zřejmé, že s rostoucím využíváním informačních technologií mezi dětmi se stává otázka jejich kybernetické bezpečnosti stále naléhavější.

Šetření bylo představeno v rámci Dne bezpečnějšího internetu jako projekt Kraje pro bezpečný internet.

informuje redakce OPK MV, Vladimír Dvořák a Petr Klíma

Dne 6. 2. 2024 proběhl u příležitosti Dne bezpečnějšího internetu odborný online seminář, ve kterém byly představeny nejnovější informace, aktivity a materiály z oblasti prevence a osvěty kybernetické kriminality, včetně tématu umělé inteligence.

Zazněly příspěvky Ministerstva vnitra a jeho partnerů - Centra prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (projekt E-Bezpečí) a spolku prg.ai, sdružení CZ.NIC (Safer Internet Centrum ČR), JSNS (Jeden svět na školách) a Policie České republiky.

V příloze naleznete odkaz na záznam semináře a další materiály, včetně tiskové zprávy MV:

Den bezpečnějšího internetu 2024 - záznam tiskové konference

Den bezpečnějšího internetu 2024 - záznam odborného semináře

Představení AI desatera - leták ke stažení

Představení Kyberakademie - materiály ke stažení

Tisková zpráva PČR - publikace První mobil ke stažení

     

informuje redakce OPK MV, Michal Barbořík a Petr Klíma

Společně za lepší internet, to je téma letošního Dne bezpečnějšího internetu. Ministerstvo vnitra při této příležitosti upozorňuje například na krádeže a zneužívání identit nebo deepfake podvrhy s využitím umělé inteligence. Resort představil i leták se základními pravidly a riziky využívání AI.

Kyberkriminalita je dlouhodobě nejstrměji rostoucí trestná činnost nejen v Česku. V roce 2016 představovala cca 2 % evidované trestné činnosti, v roce 2023 to už bylo téměř 11 %. Nejčastějšími útoky jsou stále podvody zaměřené na finanční prostředky uživatelů internetu, na dlouhodobém vzestupu je i mravnostní kriminalita. Ministerstvo vnitra se i proto opět zapojilo jako jeden ze spoluorganizátorů do preventivních aktivit v rámci Dne bezpečnějšího internetu, který letos připadá na 6. února. Cílem dnešního dne je nejen upozornit na rizika internetu, ale i na skutečnost, že při dodržování jednoduchých pravidel může být internet pro všechny skvělým a bezpečnějším nástrojem.

Vedle klasických útoků typu ransomwere, DoS/DDoS či trojských koní jsou na vzestupu i útoky za pomoci krádeže a zneužití identit i tzv. deepfake podvrhů s využitím umělé inteligence. Jedním z pilířů práce Ministerstva vnitra jsou preventivní aktivity. Proto jsme dnes mimo jiné představili také nový informační leták upozorňující na základní pravidla práce při využívání umělé inteligence a na její rizika (viz příloha). Toto tzv. AI desatero jsme vytvořili ve spolupráci s odborníky ze spolku prg.ai a CZ.NIC.

„Umělé inteligence se nesmíme bát. Využívat ji mohou i bezpečnostní složky, ať už v případě správy bezpečnostních incidentů, hodnocení zranitelnosti, nebo třeba analýzy zpravodajských informací o kybernetických hrozbách. Na resortu vnitra působí pracovní skupina, která se zabývá bezpečnostními aspekty souvisejícími s rozvojem AI. Nicméně protože s AI může pracovat každý, je vhodné si uvědomovat možná rizika a základní pravidla. Proto jsme společně s partnery vytvořili leták, který se této oblasti věnuje,“ řekl ředitel odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra Michal Barbořík. Vzhledem k tomu, že se s AI budeme všichni setkávat stále častěji, je leták určený pro každého, kdo o ní chce získat základní informace. Ministerstvo vnitra bude tento materiál využívat při svých preventivních činnostech.

Safer Internet Centrum
Samotný Den bezpečnějšího internetu v Česku pořádá ve spolupráci s Ministerstvem vnitra Safer Internet Centrum, jehož garantem je sdružení CZ.NIC. Den bezpečnějšího internetu si letos připomínáme už po jednadvacáté a jeho součástí je opět i odborný seminář, kde partneři mimo jiné seznámí účastníky se svými nejnovějšími aktivitami v oblasti bezpečnosti internetu. „Jsme velice rádi, že jsme mohli v loňském roce představit službu umožňující bezpečnostní testování webů a aplikací organizací pracujících s dětmi a mladistvými a že je o tuto službu mezi těmito organizacemi zájem. Chci apelovat na ty organizace, kterým můžeme nabídnout pomoc, aby se na nás obrátily, aby nepodceňovaly bezpečnost svých webových stránek a aplikací,“ uvedl za CZ.NIC Martin Kožíšek.

Vloni přijalo Safer Internet Centrum 3700 hlášení nelegálního obsahu na linku STOPonline.cz. Tato služba má za cíl dlouhodobě zaznamenávat a následně znepřístupňovat nelegální obsah na internetu. „Počet nahlášených případů meziročně stoupá. Je také zřejmé, že intimní materiály publikované na internetu čím dál častěji vytvářejí a zveřejňují samy děti. Z celkového počtu přijatých hlášení obsahovalo 369 dětskou pornografii, 78 dětskou erotiku a 219 dětskou nahotu,“ shrnula Kateřina Vokrouhlíková z linky STOPonline.cz.

AI desatero - leták ke stažení

informuje redakce OPK MV a Michal Barbořík

Vítáme Vás u nové publikace s názvem „Kyberakademie pro pracovníky obcí, obecních policií a další cílové skupiny ve školním prostředí“, která je metodickým průvodcem klíčovými tématy prevence rizikového chování v online prostředí. V publikaci shrnujeme problematiku kybernetické šikany (kyberšikany), kybergoomingu či sextingu, pozornost věnujeme také např. vydírání, vyhrožování a dalším formám agrese, se kterými se děti v online světě setkávají. Výklad je doplněn o kazuistiky a metodické rady pro lektory (např. městské policisty). Nezapomínáme ani na základní preventivní zásady, které je třeba dodržovat.

Tuto publikaci jsme vytvořili pro všechny, kteří se věnují všeobecné primární prevenci a pracují s dětmi a dospívajícími – ať již ve školním prostředí či mimo něj. Vydáním tohoto metodického průvodce jsme se rozhodli reagovat na požadavky, zda můžeme poskytnout nebo Vás odkázat na již existující materiály, se kterými byste mohli kvalitně realizovat své preventivní aktivity a přednášky v oblasti prevence kybernetické kriminality a rizikového chování v online prostoru.

Odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra tak spojil síly s předními odborníky, týmem E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci a s využitím jejich odbornosti, výzkumné činnosti a zkušeností z poradenství v této oblasti jsme společně připravili tuto Kyberakademii.

Kromě informací, vysvětlení, kazuistik a doporučení, obsažených v primárním metodickém materiálu, jsme Vám chtěli co nejvíce usnadnit i přímou práci a připravili jsme i pomůcky ve formě předpřipravené prezentace či letáků. Ty si můžete graficky doplnit o vlastní loga a kompletní materiál uložit do připravených desek.

V příloze naleznete zmíněné materiály, a to i v předtiskových formátech v programu corel, kromě klopových desek – v případě zájmu o tento podklad bude zasláno prostřednictvím úschovny s ohledem na velikost dat (požadavek na zaslání napište na adresu [email protected]).

Budeme rádi za zpětnou vazbu ([email protected]), jak se Vám s materiálem pracuje a jak bychom jej mohli ještě případně vylepšit či na co myslet při přípravě podobných materiálů do budoucna.

Věříme, že tyto materiály budou přínosem a přejeme hodně úspěchů při Vaší práci!

Za realizační tým Kamil Kopecký, René Szotkowski, Lukáš Kubala, Lucie Kosová a Michal Barbořík

Kyberakademie - brožura k vytištění

Kyberakademie_prezentace s poznámkami

Kyberakademie_leták_kybergrooming

Kyberakademie_leták_kyberšikana

Kyberakademie_leták_online_podvody

Kyberakademie_leták_sexting_dívka

Kyberakademie_leták_sexting_chlapec

Kyberakademie - klopové desky - náhled v pdf

Kyberakademie - letáky_pro grafika /cdr/

Kyberakademie - letáky_pro grafika /cdr verze 2018/

Jak jsme vás již informovali v předchozím článku, při příležitosti celosvětového Dne bezpečnějšího internetu 6. 2. 2024 se uskuteční online seminář na téma prevence a osvěty kybernetické kriminality.

Pozvánku, včetně odkazu na online seminář, naleznete  ZDE

informuje redakce OPK MV a Petr Klíma

Katalog představuje přehled spolupráce Police ČR s orgány územní samosprávy a mezinárodními subjekty a byl vytvořen za podpory Norských fondů.

Cílem aktivity je vytvořit přehled osvědčené spolupráce PČR a orgánů územní samosprávy v oblasti prevence kriminality. Na aktivitě participuje vedle Policie ČR odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR, jehož prostřednictvím je zajištěna komunikace s manažery prevence krajských úřadů. Katalog předkládá příklady spolupráce, které lze využít jako zdroj informací pro vlastní preventivní činnost. Je určen široké veřejnosti.

Pokud realizujete zajímavý projekt, na kterém participuje Policie ČR nebo orgány místní samosprávy, a rádi byste jej sdíleli jako příklad dobré praxe k využití dalším subjektům, které se podílejí na aktivitách prevence kriminality, kontaktujte správce katalogu na e-mailové adrese [email protected].

Více informací a katalog samotný naleznete na odkaze: Katalog preventivních opatření - Policie České republiky

Zároveň doplňujeme, že odbor prevence kriminality MV aktuálně v rámci projektu bezpečnostního výzkumu s názvem „Měření úspěšnosti a efektivity programů a projektů prevence kriminality připravuje unikátní databázi příkladů dobré praxe projektů prevence kriminality. Součástí projektu je i doporučení kritérií, na základě kterých je možné projekty hodnotit a zařazovat jako příklady dobré praxe.

K tomu budou využity také nejnovější poznatky Evropské sítě prevence kriminality (EUCPN) a inspirací bude i připravovaná databáze EUCPN s příklady projektů dobré praxe v prevenci kriminality v rámci celé EU. Více můžete nalézt na webu EUCPN Towards evidence-based crime prevention in the EU | EUCPN. Také se můžete zúčastnit webináře, který je problematice věnovaný a uskuteční se dne 22. 2. 2024. Více informací a možnost registrace na EUCPN webinar: Evidence-based crime prevention | EUCPN.

informuje redakce OPK MV a Michal Barbořík

Naše další webové stránky

Doporučené stránky našich partnerů

menuarrow-left